Korábban sütöttem már mazsolás kalácsot, viszont a ma sütött kakaós kalács sokkal jobb, sokkal szebb, sokkal finomabb lett. A receptet egy kedves barátom édesanyja diktálta a fiának, aki szó szerint le is írta, hogy mit kell tennem, hogy az én kalácsom is olyan mutatós, lágy és finom legyen.
Itt osztanám meg a receptet az én olvasatomban:
Hozzávalók:
- 75 dkg liszt
- 6 dl tej
- 1 tojás
- 5 dkg élesztő
- 1 kk só
- 1 púpos evőkanál fagyott zsír
- 2 kanál kakaópor
1.) A lisztet a tálba helyezzük, hozzákeverjük a sót.
2.) Kb. 3 dl tejbe egy kanál cukrot teszünk, majd hozzátesszük az élesztőt és egy kis lisztet.
3.) Várunk, amíg elkezd kifutni az edényből a kovász.
4.) Ezután a liszthez keverjük a kovászt, a tojást, a maradék tejet és legvégén a zsírt.
5.) Dagasztunk, majd ketté vesszük a tésztát, és az egyik feléhez 2 kanál kakaót keverünk.
6.) Addig dagasztjuk a kétféle tésztát, amíg az el nem válik az edény falától.
7.) Legalább egy órát kelni hagyjuk.
8.) Kisodorjuk először a fehér tésztát, majd rá a kakaósat, és feltekerjük.
9.) A tetejét felvert tojással megkenjük.
10.) 150 fokon barnulásig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése