2013. október 20., vasárnap

Az Erdők ízei gourmet vacsoraestről

Májusban részt vettünk már egy gourmet-vacsorán, ami nagyon elnyerte tetszésünket, ezért ennek sikerén felbuzdulva barátainkkal újra beneveztünk a Régimozi Étterem szervezésében egy gourmet vacsorára. 





A szervezők célja az volt, hogy a bennünk élő gyermek előbújjon, mint „Az Erdő íze” mesében Boróka bátyó, Bodza és a többi erdei manó, akik finom csemegékkel, lekvárokkal, szörpökkel, ételekkel látják el az emberek Nagy-piacát. Ahhoz, hogy ez a mese valósággá váljon, a Régimozi Étterem mindent megtett. 


"Valahol a Mecsek rengetegének közepén, de az is megeshet, hogy valamelyik csücskében (talán éppen az észak-keleti szegletén), létezett egy pirinyó falucska, melyet valamikor manók népesítettek be. Zölderdőfalván mostanság csak három szem manóka éldegélt, akik idejük javarészét azzal töltötték, hogy az ódon, kissé elavult gyárukban mindenféle finomságot készítettek.
A manók közül Borostyán Apó volt a legidősebb - mondhatnánk úgy is, hogy az igazgató -, ő irányította a munkát. A két manó-inas, Boróka Bátyó kisöccsével, Bodzával pedig hűen követte minden utasítását. Nagy ritkán, ha valamire még Borostyán tudományából sem futotta, vagy a féltve őrzött Manó-könyvben sem találtak rá utalást, az erdei forrás jó tündére, Harmatcsepp segítette ki őket. A sűrűben lakó állatkák pedig állandóan ott nyüzsögtek a manók körül. Hol segítették őket, hol útban voltak. Kora tavasztól késő őszig bezárólag folyt a munka, hogy a szörpgyárban elkészült málnákat, lekvárokat, teákat és minden más finomságot Csigavér, a manók fuvarosa majd elszállíthassa az emberek Nagy-piacára, hogy ott aztán jó pénzért túladjon rakományán.
Ez azonban, valamilyen oknál fogva sohasem történt meg. Az a rakomány mindenesetben a kamra polcán maradt. Hogy valóban így esett-e meg, nem tudni, bár igaz lehet.
Legalábbis, az erdő népe ezt beszélte, széltében-hosszában a nagy rengetegnek."




Az étterem ajánlata egészséges, zsírszegény, sok fehérjét tartalmazó, rostban gazdag vadhúsokból és erdei gombákból, zöldségekből, gyümölcsökből álló menüsor volt, amely hazai borokból álló párosítással került terítékre. 


A menüsor a következő volt:



Szalonna köntösbe bújtatott vadpástétom tökmagolajos zöldsalátával és pirított tökmaggal
Kertész Családi Pincészet, Etyek - Pinot Noir 2009
œ


Ehhez a fogáshoz nagyon illett a vargányás kenyér, és a frissen sajtolt tökmagolaj íze.

Fácánerőleves borókás galuskával
Bussay Borászat, Csörnyeföld – Esküvé 2011 (olaszrizling, rajnai rizling)


Ezt a levest sajnos nem fényképeztem le, pedig gyönyörűen átlátszó volt, pont olyan, mint amilyennek lennie kell egy erőlevesnek, és galuskák erőteljes borókaíze igazán különleges volt.


Vargányafelfújt tejszínes-zöldséges szarvasraguval
Borbély Családi Pincészet, Badacsonytomaj – Kőmagas 2011 (rajnai rizling)



œEbben a fogásban lehetett igazán "összekóstolni" a vargánya és a vad ízét, amelyet a tejszín lággyá tett. 

Szeder sorbet
Kertész Családi Pincészet - Carla nyers pezsgő
œ

Ez a sorbet hivatott az egyes fogásokat "szétválasztani", a küldetése jelentem, sikeres volt!


„Pofa be!” –avagy Szaftos vargányás vadmalacarc "Makacs nyakas" - avagy Szaftos vargányás vadmalacnyak
kerti zöldségekkel és sütőtökös pöcsmácsikkal
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet - Montenuovo Cuvée 2008
(cabernet franc, merlot, syrah, zweigelt)
œ


Ennél a fogásnál az eredeti menüsor módosítását az indokolta, hogy ebben az évszakban nehezen beszerezhető a vadmalacnak az arca.  

„Könnyített” csokoládéfelfújt málnaraguval
Vylyan Pinot Noir 2008



A csokoládé és a málna együtt - nagyon ütős! 

Köszönet a Régimozi Étteremnek a finom ételekért, a Borgőz blognak az ételekhez kínált finom borokért!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése