Miután eldöntöttem, hogy húsvéti kalácsot sütök, elméletileg is felkészültem a feladatra. A recept adott volt, viszont semmit nem bízva a véletlenre, először megnéztem Limara "oktatófilmjét", amelyből leginkább a hatos fonat készítését emelném ki.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1 mk. só
- 60 g cukor
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- 2 dl 30%-os habtejszin
- 1 dl zsíros tej
- 2 dkg friss élesztő
Tetejére:
- 1 tojás
Praktikusan megközelítve a dagasztást, természetesen a gépre bíztam a feladatot:
A tészta a kelesztőtálban kelt először:
Hat cipót készítettem belőle, beliszteztem, majd további 15 percet kelt még konyharuha alatt:
A hatos fonattal is megküzdöttem, majd tojással lekenve további 30 percet kelt a tészta.
170 fokos, légkeveréses sütőben sült harminc percet:
Rácson hűlt ki:
Felszeletelve foszlós, finom kalácstészta lett:
Hűlt helye:
Tekintettel arra, hogy a húsvéti kalácsunk már nagypénteken elfogyott, így holnap reggel - újabb lendületet véve - nekiállok kalácsot sütni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése