2013. december 23., hétfő

Karácsonyi püspökkenyér

Ha igazán finom, minőségi édességet akarsz készíteni, akkor ajánlom ezt a süteményt. Elkészítése pofonegyszerű, a hozzávalók kimérése, feldarabolása az, ami igazán időigényes.



Hozzávalók:

14 dkg cukor
14 dkg liszt
4 db tojás
5 dkg dió
5 dkg mandula
5 dkg mazsola
5 dkg aszalt gyümölcs (én fügét javasolok)
5 dkg kockára vágott (cukrozott) narancshéj
5 dkg étcsokoládé
5 cl narancslé

  • A 14 dkg cukrot a 4 tojássárgájával jól kikeverjük, hozzáadjuk a hámozatlan, apróra darabolt mandulát, diót, mazsolát, aszalt gyümölcsöt, a kockára vágott, cukrozott narancshéjat, majd a narancslevet, és az apróra darabolt, összetört étcsokoládét. 
  • A 4 tojásfehérje keményre vert habját és a 14 dkg lisztet a végén adjuk a masszához.
  • A hozzávalókat könnyedén összekeverjük, vigyázva, hogy a tojáshab ne törjön össze.
  • Őzgerincformát vajjal kikenünk, liszttel kiszórjuk és beleöntjük a masszát.
  • Középmeleg (kb. 175 C) sütőben 40-45 percig szép, középbarna színűre sütjük.
  • A sütés közben szurkáljuk meg, hogy nyers-e még a tésztája, de legalább 20-25 percig ne nyissuk rá a sütőt. 
  • Ha megsült, a formában hagyjuk kihűlni.
  • Ha kihűlt, kivehető a formából és felszeletelhető.


Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése