2012. május 18., péntek

Ha már a recepteknél tartunk...palermói sült hal Leslie módra

Egy újabb gyöngyszem, nemcsak halimádóknak. Bátyám receptje, többször kipróbálva:

 
Palermói sült hal – Leslie módra

Hozzávalók (6 személyre):
8 szelet tengeri hal,
2 citrom(meghámozva, hogy a keserű fehér héja ne legyen rajta!),
3,5 dl tejszín,
1 gerezd fokhagyma(vagy granulált fokhagyma),
6-8 evőkanál (lehetőleg olíva-) olaj,
2 kávéskanál só,
1 kávéskanál bors,
halízesítő fűszerkeverék

Elkészítés:
A halszeleteket mindkét oldalukon megszórjuk sóval, borssal, csipetnyi fűszerkeverékkel, fokhagymával.
Egy nagyobb jénai edény aljára karikára vágott citromot teszünk, óvatosan ráhelyezzük a halszeleteket, és kevés olajjal meglocsoljuk(az edény méretétől függően 1-2 rétegben).
Előmelegített sütőben harminc percig sütjük.
A halszeleteket a jénai tálból lapátkanállal kiemeljük, tálra téve melegen tartjuk.
Az edényben visszamaradt citromos/fűszeres/halas levet a tejszínnel egy serpenyőben elkeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és állandóan kevergetve öt percig főzzük(én egy kis ételsűrítőt is tettem bele…).
Ezzel a mártással leöntjük a melegen tartott halszeleteket, és forrón, vajban forgatott széles(papardelle vagy tagliatelle) tésztával tálaljuk, citromkarikákkal díszíthetjük.

(A történeti hűség kedvéért az eredeti recept:
Hozzávalók (6 személyre): 8 szelet tengeri hal, 3 citrom, 1 pohár tejszín, 1 gerezd fokhagyma, 6 evőkanál (lehetőleg olíva-) olaj, 2 kávéskanál só, kávéskanál bors, halízesítő fűszerkeverék
Elkészítés: A halszeleteket mindkét oldalukon megszórjuk sóval, borssal, csipetnyi fűszerkeverékkel. Nagyobb serpenyőt egy evőkanál olajjal kikenünk, és a megtisztított fokhagymagerezddel jól bedörzsöljük. A serpenyő aljára két, karikára vágott citromot teszünk, óvatosan ráhelyezzük a halszeleteket, és kevés olajjal meglocsoljuk. Előmelegített sütőben harminc percig sütjük. A halszeleteket a serpenyőből lapátkanállal kiemeljük, tálra téve melegen tartjuk. A harmadik citrom levét a tejszínnel és a serpenyőben maradt lével elkeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és állandóan kevergetve öt percig főzzük. Ezzel a mártással leöntjük a melegen tartott halszeleteket, és forrón, vajas burgonyapürével tálaljuk, citromkarikákkal díszíthetjük.)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése