Ezt a körtés édességet sokszor szoktam elkészíteni azon egyszerű oknál fogva, hogy nagyon finom. Nem szól viszont mellette a sütés-főzés közben felhalmozódott edénymennyiség (külön a tejberizsnek, a körtének, a krémnek, a felvert tojásfehérjének), tehát aki utál mosogatni és nincs mosogatógépe az neki se álljon. (Persze senkit nem akarok lebeszélni...)
Ezt az édességet amolyan "szüttyögősen" is el lehet készíteni, amíg várakozunk, hogy hűljön már ki a körte, a tejberizs, de igazából ezt a fajta főzőcskét én nem szeretem, ezért mindent forrón összekeverek, ahogy a recept írja, csak azt a részt nem veszem komolyan, hogy "hagyjuk kihűlni". Minek? Úgyis a sütőben újra összemelegednek, nem? :)
A másik nagy eltérés az eredeti recepthez képest az, hogy én felhasználom a tojás fehérjéket is, míg az eredeti recept nemes egyszerűséggel nem szól arról, hogy mihez lehet kezdeni a tojás fehérjékkel. (Tedd félre!) Nem látom értelmét kihagyni a tojás fehérjét ebből a történetből.
A másik nagy eltérés az eredeti recepthez képest az, hogy én felhasználom a tojás fehérjéket is, míg az eredeti recept nemes egyszerűséggel nem szól arról, hogy mihez lehet kezdeni a tojás fehérjékkel. (Tedd félre!) Nem látom értelmét kihagyni a tojás fehérjét ebből a történetből.
A történeti hűség kedvéért itt az eredeti recept: a Mindmegettéről.
Én azért kicsit másként készítem el, mások az adagok (magyarán dupla adag), és a műveleteket is felgyorsítom. Ha már a fél konyha edényzetét használatba veszem az elkészítéshez, akkor legalább normális adag legyen, nem?
Azt nem mértem le stopperrel, hogy így mennyi idő alatt készült el, de biztosan gyorsabban, ha közben nem kell malmozni, amíg hűl a cucc. Persze innen is van hova fejlődnöm, legközelebb stopperrel fogom lemérni mennyi idő kell az elkészítéséhez.
Én azért kicsit másként készítem el, mások az adagok (magyarán dupla adag), és a műveleteket is felgyorsítom. Ha már a fél konyha edényzetét használatba veszem az elkészítéshez, akkor legalább normális adag legyen, nem?
Azt nem mértem le stopperrel, hogy így mennyi idő alatt készült el, de biztosan gyorsabban, ha közben nem kell malmozni, amíg hűl a cucc. Persze innen is van hova fejlődnöm, legközelebb stopperrel fogom lemérni mennyi idő kell az elkészítéséhez.
Itt van tehát az általam (kissé) átdolgozott recept! Bátran ajánlom minden édesszájúnak!
Hozzávalók 4 személyre:
A tejberizshez:
A krémhez:
- 5 dl tej
- 4 tojás
- 10 dkg cukor
- 2 csapott evőkanál liszt
A forma kikenéséhez:
- diónyi vaj
- zsemlemorzsa
A tetejére:
- 8 mézes puszedli
Elkészítés:
A körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk, húsát negyedeljük, citromlével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. A cukorral és a két citrom levével felforraljuk a vizet, majd beletesszük a meghámozott, négybe vágott körtéket. Kis lángon 10 perc alatt félpuhára főzzük a körtéket, majd a levében hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a tejberizst, a tejet felforraljuk, a rizst bele szórjuk. Gyakran megkeverjük, 25 perc alatt készre főzzük, a végen hozzáadjuk a cukrot.
A tojás sárgákat a cukorral és a liszttel simára keverjük, hozzáadom a felforrósított tejet, és krémet főzök belőle. Utána összeforgatjuk a rizzsel és a tojás fehérjék kemény habjával.
A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy tepsit, meghintjük zsemlemorzsával, a massza felét belesimítjuk, a lecsöpögtetett körtéket rárakjuk, és a maradék rizzsel betakarjuk. A tetejére reszeljük a mézes puszedlit. A sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése