Heni buktareceptjén felbuzdulva Juci barátnőm irányítása mellett életem első buktáját sütöttem meg minap, és az eredménnyel is meg voltam elégedve. Közreadom a receptet "Kezdők is elkezdhetik" jeligével.
Juci szerint a kelt tészta titka, hogy meleg (inkább langyos) hozzávalókkal dolgozzunk, és amikor a bukta tésztát göngyölítjük a lekvár behelyezésekor, úgy bánjunk vele, mint a kisbabával, gyengéden. :)
Juci szerint a kelt tészta titka, hogy meleg (inkább langyos) hozzávalókkal dolgozzunk, és amikor a bukta tésztát göngyölítjük a lekvár behelyezésekor, úgy bánjunk vele, mint a kisbabával, gyengéden. :)
Hozzávalók:
0,5 l tej
75 dkg liszt
3 db tojás
1 csomag élesztő
"Kis só"
"Kis cukor"
12,5 dkg margarin
0,5 dl olaj
1 doboz sütésálló lekvár
1.) Az élesztőt elmorzsoljuk 2 dl langyos tejben, egy kis cukorral (kb. 2-3 evőkanál) majd egy kis időre lefedjük.
2.) A maradék tejet beletesszük az edény aljába, hozzáöntjük az élesztős tejet, a lisztet és 2 tojást. Kicsit sózzuk, kicsit cukrozzuk. :)
3.) A végén ráöntjük a felolvasztott margarint.
4.) Dagasztjuk a tésztát.
5.) Ha összeállt, és elválik az edény falától, akkor meleg helyre tesszük kelni.
6.) Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára öntjük, ujjnyi vastagságúra sodorjuk és kör alakokat szaggatunk belőle. (A kör nagysága attól függ, mekkora buktákat akarunk.)
7.) A kis kör-tésztákat kicsit megnyújtjuk, beletesszük a sütésálló lekvárt, és megformázzuk a buktákat, óvatosan.
8.) A tepsit kizsírozzuk, és beletesszük a kész buktákat nem szorosan egymás mellé, mert még fog kelni.
9.) Olajjal és 1 egész felvert tojással megkenjük a buktákat.
10.) Előmelegített sütőben 175 fokon (alsó-felső sütéssel) megsütjük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése