Kicsit sem macerás, de az enyém*...
Kenyér
Hozzávalók:
1 púpos evőkanál szezámmag
1 púpos evőkanál lenmag
1 púpos evőkanál napraforgómag
1 púpos evőkanál tökmag
1 mokkáskanál porélesztő
3 mokkáskanál barnacukor
250 g tönkölybúza liszt
250 g fehér liszt
50 g vaj
1 teáskanál tengeri só
2 evőkanál tökmagolaj
1.) A szezámmagot, lenmagot, napraforgómagot, tökmagot megpirítjuk száraz serpenyőben.
2.) A pirított magvakat mozsárba öntjük és megtörjük. (Ha nincs mozsár, akkor nejlonzacskóba öntjük és húsklopfolóval megtörjük.)
3.) A megtört magvakhoz hozzáadunk 1 mokkáskanál porélesztőt, 3 mokkáskanál barnacukrot, 250 g tönkölybúza lisztet.
4.) Az eddig összevert szárazanyaghoz adunk kb. 250 g fehér lisztet úgy, hogy az egész szárazanyag max. 500 g legyen. (Mérlegre helyezzük az edényt és csak annyi fehér lisztet adunk hozzá, hogy 500 g legyen.)
5.) A kenyérsütő gépet körbe kivajazzuk, a lapátokat is.
6.) A kenyérsütő gépbe 3 dl kézmeleg vizet töltünk, és feloldunk benne 1 teáskanál tengeri sót.
7.) Beletöltjük a gépbe az előre összekevert száraz anyagot, majd a tetejére két evőkanál tökmagolajat öntünk.
8.) Bekapcsoljuk a gépet – alap kenyérsütő programmal (általában 1. program).
9.) Kelés közben félidőben a kenyér tetejét késsel bevágjuk a rusztikus hatás érdekében.
10.) Ezután megszórjuk egész magvakkal a sütés előtt álló kenyeret.
11.) Ha kész a kenyér rácsra helyezzük kihűlni, hogy ropogós legyen a héja.
Eredeti forrásmegjelölés: Kenyérsütés otthon
*Csak ebből a cikkből nagyon nehéz kihámozni a sorrendet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése