Zakuszka
A zakuszkát ma már a legtöbben erdélyi különlegességként azonosítják, azonban eredetileg Örményországból származik, onnan jutott el Moldován keresztül Romániába.
A zakuszka egy zöldségkrém, amelynek alapját a pritamin és kápia paprika, a paradicsom és hagyma képezi, azonban a legfinomabb változatokba répa, padlizsán és bab is kerül.
A zakuszka titka abban rejlik, hogy a padlizsánt, a pritamin és kápia paprikát grillezni szükséges (a legjobb a faszenes grill).
Összetevők:
- 2 kg padlizsán
- 2 kg pritamin paprika
- 2 kg kápia vagy más piros húsú paprika
- 50 dkg nagy szemű bab
- 3 db babérlevél
- só ízlés szerint
- 2 kg paradicsom
- 1 ek. cukor
- másfél kg hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 dkg répa
- ízlés szerint csípős (opcionális)
- 7,5 dl olaj
Eredeti recept innen: https://sobors.hu/receptek/erdelyi-zakuszka-recept/
Természetesen nem követtük mindenben az eredeti receptet, csak arányokat. Befőzőautómatával tettük el télire (30/90).
Köszönjük a finomságot! Nagyon jól sikerült! :)
VálaszTörlés